Oost Brabant Agro proeftuin de Peel

Geplaatst op donderdag 3 oktober 2019

Kijkdag demovelden ANB Oost-Brabant

Vrijdag 27 september organiseerde Collectief Agrarisch Natuur Beheer (ANB) Oost-Brabant een kijkdag in AgroProeftuin de Peel. 
Hier liggen demovelden welke dienen als voorbeeld en ter inspiratie voor boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen.
Deze proeftuin van AgriFood Capital omvat in totaal 35 ha waarvan ANB Oost-Brabant er 5 ha mag gebruiken voor haar demo/proefvelden. Diverse ondernemers, kennisinstellingen en overheden zijn hier aan de slag zijn met vernieuwingen in en verduurzaming van de agrarische sector.

Van heinde en verre

Er kwamen ruim 20 boeren en geïnteresseerden naar deze kijkdag. Een mooie opkomst. Een bewijs dat agrarisch natuurbeheer leeft. De meeste mensen kwamen uit de buurt, maar sommige kwamen zelfs van ver: uit Venray, Vessem en Aarle-Rixtel. Niet bepaald aan de deur en toch blijkbaar de moeite waard om te komen!

AgroProeftuin de Peel

Tijdens de rondleiding langs de verschillende demovelden gaf Jan Ottens, veldmedewerker van ANB Oost-Brabant, op deskundige wijze uitleg over de verschillende mogelijkheden voor boeren om aan natuurbeheer te doen.
Daarna vertelde Ronald Luijkx, innovatiemanager AgroProeftuin de Peel, over de Proeftuin als geheel en het belang hiervan voor de landbouw van onze regio.

Luzerne

Veel interesse was er voor het pakket ‘vogelakker’. Zo’n akker bestaat uit luzerne en stroken met een bloemenmengsel. Luzerne is een vlinderbloemige plant die geen kunstmest en stikstof nodig heeft. Het is een prima en smakelijk voer voor melkvee, een mooie aanvulling op gras en mais. Het is bovendien een enorme bodemverbeteraar, bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig, en kan extreem goed tegen de droogte. Het ideale gewas voor de hoge zandgronden. Dit gewas maakt dat agrarisch natuurbeheer en modern boeren goed te combineren zijn.

Biodiversiteit

Dat deze proeftuin de biodiversiteit bevordert staat buiten kijf. Alsof het afgesproken werk was lieten zich spontaan drie torenvalken zien. In de lucht biddend boven de proefvelden, want ze weten dat daar muizen zitten!
Zelfs de fraaie gele luzernevlinder toonde zich aan het publiek. Dat alles in een jaar tijd op een plek waar het tot voor kort armoe troef was met de biodiversiteit!